De reden om terug naar Wordpress te gaan

Migratie van Drupal naar Wordpress
Migratie van Drupal naar Wordpress

Tot een paar jaar geleden heb ik voor mijn grotere sites altijd Wordpress gebruikt, maar ik miste de wat meer geavanceerde functionaliteit. In die tijd heb ik een vergelijking gemaakt tussen Wordpress, Joomla en Drupal. Het artikel van toen kun je hier lezen: De keuze tussen Wordpress, Drupal en Joomla.

In het kort waren mijn redenen om over te schakelen naar Drupal, de geavanceerde functies. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld de “book”-functionaliteit, dus om een compleet verhaal te maken van aparte artikelen. En de mogelijkheid om met Drupal een multi-site, meertalig CMS te maken. Deze dingen heb ik allemaal kunnen maken met Drupal, maar het is niet eenvoudig te onderhouden. Bijvoorbeeld moest ik op vakantie de site bijwerken, de kern en wat plugins updaten. Het kostte me 6 uur om alles te uploaden via GPRS/EDGE, in ons vakantiehuisje hebben we namelijk niets anders. Mijn Wordpress sites waren wel makkelijker te updaten, want Wordpress doet de update op de server zelf. Ik was gewoon een beetje klaar met Drupal en wilde alles op één CMS standaardiseren en alles meer vereenvoudigen.

Ik heb een testsite gemaakt om mijn huidige site functionaliteit te testen en dit in te bouwen in Wordpress. Uit deze testen bleek dat Wordpress de afgelopen jaren ook zeer veel vooruitgang heeft geboekt! Veel van de tekortkomingen van toendertijd waren opgelost!

Waarom ik van Wordpress hou in vergelijking met Drupal 6

  • Wordpress eenvoudig te gebruiken en te onderhouden, in Drupal zijn veel dingen vaak wat lastiger op te lossen.
  • WordPress bevat veel van zichzelf al veel functionaliteit out of the box (Comment notifications, permalinks, privat posts, tag cloud, vergelijken page/post revisies, import/export, zoekmachine ping, enz.)
  • Tijdens bewerken wordt een post of page automatisch opgeslagen
  • Updaten/upgraden van de core of plugins eenvoudig op de server te doen, niet nog eens downloaden en FTP’en, site op onderhoud zetten etc.
  • Er zijn meer Wordpress plugins en theme’s beschikbaar in vergelijking met Drupal
  • Een oud theme is nog steeds te gebruiken in een nieuwe Wordpress installatie (backwards compatible)
  • Makkelijk om een vanuit de Admin pagina’s een theme of plugin te bewerken
  • Eenvoudig om een eigen theme te maken voor Wordpress
  • De hoeveelheid tabellen is kleiner en overzichtelijker en hierdoor sneller te doorgronden
  • Wordpress heeft een groter aantal installatie, en fouten komen hierdoor sneller aan het licht

Ik heb voor de beslissing nog wel goed gekeken naar de laatste Drupal 7 release. Standaard bevat de Drupal 7 core nu ook meer functionaliteit. En begrijp me niet verkeerd, de Drupal ontwikkelaars werken aan het geweldig product, alleen vind ik Wordpress op dit moment beter bij me passen.