Van origine werd voor deze website WordPress gebruikt. Van orgine een blog applicatie, maar kan ook als CMS gebruikt worden. Er is veel mogelijk in WordPress, mooie theme’s, veel plugins, waardoor je veel kan aanpassen aan je eigen wensen.

Nu heb ik voor mijn doel niet echt een blog nodig, maar meer een CMS. Wat ik wil met mijn website is het goed geordend aanbieden van diverse onderwerpen en niet een dagelijks nieuwtje of iets dergelijks.

Ook is het niet altijd handig om de posts in chronologische volgorde aan te bieden. Eigenlijk wil ik het vaak juist andersom, in de volgorde van hoe het gegaan is. Ook wil ik per onderwerp een soort inleiding, waardoor je even weet hoe je iets moet lezen en hoe de informatie geordend is.

Drupal

Deze eisen wilde ik m.b.v. een plugin inbouwen, maar dat is nog wel wat werk. Dus heb ik gekeken naar eenDan heb je nog een paar populaire CMS-en/Portals, Joomla en Drupal. Ik heb wat recensies gelezen over de verschillen tussen Joomla en Drupal, op Linux.com en ook hier. Over het algemeen kom ik tegen dat Drupal zeer SEO vriendelijk is, ook is Drupal voor verschillende soorten content beter geschikt. Dit was ook mijn gevoel toen ik Drupal installeerde en een avondje geprobeerd heb om een site op te bouwen.

Joomla daarentegen heb ik een minder goed gevoel over. Ik vind de menu’s niet duidelijk, ik weet niet wat ik in welk menu moet doen. Ook is Joomla een factor 8 groter dan Drupal. Waarschijnlijk zit er standaard al wat meer functionaliteit in Joomla of het is iets minder strak gecodeerd…

Wat ik fijn vind van Drupal is dat het Administration paneel niet een aparte layout heeft, maar het wordt als normale content beschouwd. Hierdoor zit je bij layout wijzigingen direct wat je doet.

Kortom ik kies voorlopig even voor Drupal. Het ziet er netjes uit en ik kwam direct al tegen dat ik posts (sticky) bovenaan kan laten staan voor de inleiding! Misschien kun je met beide pakketten hetzelfde bereiken, maar Drupal ligt direct al dichter bij wat ik wil, dan Joomla.

WordPresss versus Drupal

In WordPress was ik al lekker bezig en had ik al aardig wat functionaliteit toegevoegd. Hierdoor werd de performance van de WordPress site wel wat lager. Na het toevoegen van deze functionaliteit in Drupal heb ik nog niet gemerkt dat het trager werd. Standaard heeft Drupal caching ingebouwd, ook is er een mogelijkheid om binnen Drupal toegevoegde modules (plugins) op een lager prioriteit te laten draaien (Throttle).

Ook kan ik de Nederlands en Tsjechische taal installeren i.p.v. alleen Engels. Nederlands heb ik nu als default taal. Gebruikers kunnen kiezen in welke taal ze de menu’s willen hebben. Ook kun je in de content laten schakelen tussen deze talen. Ik zoek nog wel een vertaalmodule zoals in WordPress, want het is een hoop werk om alle content in meerdere talen beschrijven.

Voor- en nadelen

 • + WordPress: een post kan private gezet worden, dus alleen voor jezelf zichtbaar
 • + WordPress: Veel mooie theme’s te downloaden
 • + WordPress: Permalinks worden automisch goed aangemaakt, in Drupal gaat dit handmatig (module hiervoor?)
 • - WordPress: Sinds versie 2.7 zit er ook een mogelijkheid om berichten op sticky te zetten, maar dit werkt niet goed.
 • - WordPress: Vervelend probleem met editor, soms blijft deze aangeven dat je nog moet saven.
 • ++ Drupal: Berichten (posts) kunnen in logische volgorde geordend worden tot een boek, inclusief een inleiding voor dat boek.
 • + Drupal: Niet alle berichten hoeven op de voorpagina gezet te worden.
 • + Drupal: Er kan op verschillende content getoond worden.
 • + Drupal: Adminstrator menu’s zijn overzichtelijker.
 • + Drupal: Taalkeuze voor menu’s en voor content. Standaard is de content voor alle talen, maar bijv. het CV kan in meerdere talen worden geplaatst.
 • + Drupal: Berichten hoeven niet altijd op volgorde van datum te staan, er kan een prioriteit aan een bericht worden gegeven.
 • - Drupal: Updaten van modules gaat omslachtiger dan bij WordPress