Wordpress
Wordpress

Sinds Wordpress 2.7 is het mogelijk om vanuit het dashboard plugins of Wordpress zelf te updaten. Erg handig, zonder handmatig gedoe van uploaden van files naar de server, uitpakken etc.

Workaround

Nu kreeg ik op één van mijn Wordpress sites altijd de vraag om FTP gegevens in te voeren tijdens update acties. Om hiervan af te zijn heb ik in wp-config.php mijn FTP gegevens ingevoerd. Maar eigenlijk nooit begrepen waarom dit niet nodig was op de andere sites. Wel even gekeken naar file en directory rechten, maar dit stond goed.

Gevonden!

Afgelopen week kreeg ik een ingeving wat het probleem zou kunnen zijn en dat was raak.

In het kort was het probleem dat de user waar Apache mee draait, gelijk moet zijn aan de owner van de files en directory’s. Achteraf gezien staat dat ook beschreven in codex.wordpress.org/Upgrading_WordPress in de paragraaf  Automatic Update.

In mijn geval was het probleem dat het Apache process bij mijn webhosting provider onder de user “apache” en niet onder mijn user naam draaide. Nadat de Apache server onder mijn user account naam draaide, was het probleem opgelost.

Kortom, geen rocket science, maar je moet het wel even weten.