De volgende distributies heb ik overwogen:

 • Ubuntu LTS Server
 • Debian
 • OpenSUSE
 • Fedora

Ik heb er geen studie van gemaakt, maar belangrijk vind ik:

 • Stabiliteit
 • Kwaliteit
 • Support over langere tijd

OpenSUSE

Over OpenSUSE heb ik niet lang nagedacht. Afgelopen 5 jaar gebruiken SUSE op mijn werk en ik ben daar niet over te spreken. Ik moet vaak om bugs in installatie tools heen werken etc. Gewoonweg geen goed gevoel over. Daarvoor altijd met RedHat gewerkt en dit was een zeer goede kwaliteit.

Fedora

Kortweg de innovatieve distributie voordat het RedHat Enterprise ingaat. Staat voor een goede security, maar innovatie is niet wat ik zoek voor de server.

Debian

De grootste twijfel was tussen Debian en Ubuntu LTS Server, voor mij ideale distributies. Debian draait op zeer veel architecturen en ook op de Linksys NSLU2. Het lijkt veel op de voor mij bekende SlugOS. Het is handig dat ik op meerdere servers dezelfde distributie heb.

Voordelen:

 • Zeer stabiel
 • Hoge kwaliteit
 • Wordt lang gesupport
 • Op de door mij gebruikte architecturen beschikbaar

Nadelen:

 • Langzame update/release frequentie
 • Documentatie minder goed als bij Ubuntu
 • Minder populair dan Ubuntu

Ubuntu LTS Server

Ubuntu is erg populair afgelopen jaren. Ook de LTS (Long Term Support) van 5 jaar bevalt me.Verder vond ik de documentatie op de site van Ubuntu beter dan bij Debian. Minder enthousiast wordt ik over het gedoe met sudo, maar dat is een kleinigheid.

Voordelen:

 • Zeer stabiel
 • Goede kwaliteit
 • Wordt zeer lang gesupport
 • Documentatie
 • Zeer populair

Nadelen:

 • Sudo
 • Niet op de NSLU2 architectuur (ARM)

De beslissing is op de Ubuntu 8.04 LTS Server gevallen. Dat Debian ook op de NSLU2 architectuur is leuk, maar deze server met scherm is toch anders dan de NSLU2 qua configuratie. Belangrijk vind ik de populairiteit en de LTS filosofie. Ook de documentatie is natuurlijk erg handig. Dus aan de slag met Ubuntu.