Tsjechische vlag
Tsjechische vlag

Eigenlijk had ik het al eerder moeten doen, maar eindelijk heb ik het wooning.cz domein aangevraagd en … gekregen. Op zich allemaal niet heel speciaal, maar toch zijn er een aantal zaken die ik niet eerder had meegemaakt en ook even wil vastleggen voor als ik nog een .cz domein aan wil vragen. Het leuke van dit domein is, dat ik mail adressen voor de hele familie Wooning kan maken.

Aanvragen van het .cz domein

Eerste probleem is waar ik dit domein ga bestellen, en of ik dit in mijn Nederlandse hosting account kan integreren.

Mijn hosting provider Your-Webhost gaf aan dat zij een .cz domein kunnen leveren vanuit Nederland. Maar gaven ook aan dat als ik het zelf goedkoper kon regelen, dit domein gewoon in het hosting pakket toegevoegd wordt. Dat is nog eens service!

Een eis aan de .cz domein leverancier is wel dat je DNS beheer hebt, of dat ze het domein naar de DNS servers van je webhosting provider laten wijzen. In mijn geval ns3.your-webhost.nl en ns4.your-webhost.nl

Na wat zoekwerk kwam ik bij Forpsi.com. De site en communicatie is ook in het engels. Bij het bestellen en betalen zijn de sites alleen in het Tsjechisch. Een domein kost 150 Kronen incl. DPH.

Alles besteld, en klaar? Niet echt.

Bevestigen voorwaarden

Ik kreeg na de gebruikelijke mailtjes van de provider (username/password, factuur etc) ook een mailtje van confirm-agreement@internet-cz.cz, met nogal technisch Tsjechisch en waar Google Translate ook niet echt iets leesbaars van maakte.

Na wat analyse blijkt dat je dit mailtje moet beantwoorden, maar aan het einde van de subject regel moet “SOUHLAS” toegevoegd worden. Dit betekent iets als akkoord/toestemming geven voor de .cz domein voorwaarden, welke ook volledig in Tsjechisch is.

Na een uurtje kreeg ik de bevestiging van de provider dat alles rond was en wooning.cz aktief was.

Nu kan ik eindelijk mail adressen voor het hele gezin aanmaken, als voornaam@wooning.cz